Preukázané! Šťastie Predlžuje život

Video: Preukázané! Šťastie Predlžuje život

Video: Preukázané! Šťastie Predlžuje život
Video: Objav svoje šťastie 2024, Marec
Preukázané! Šťastie Predlžuje život
Preukázané! Šťastie Predlžuje život
Anonim

Šťastie v starobe sa ukazuje ako dôležitý faktor v dĺžke života. K tomuto zisteniu dospeli vedci z London University College vo svojej dlhodobej štúdii týkajúcej sa života starších ľudí. Podľa výsledkov štúdie sa ľudia vo veku 50 rokov, ktorí cítia pocit spokojnosti so svojím životom, dožívajú vysokého veku.

Nové údaje otvorene odporujú predchádzajúcim vedeckým prácam, ktoré tvrdili, že medzi šťastím (alebo nešťastím) a očakávanou dĺžkou života neexistuje žiadna súvislosť.

Vedúci vedeckého tímu, ktorý uskutočnil najnovšiu štúdiu, Andrew Stepto si však je istý svojimi výsledkami, pretože vedecký vývoj sa uskutočňoval pomocou inej technológie na meranie šťastia. Pomocou nej sa meria ako faktor pretiahnutý po celý ľudský život, nie ako okamžitý stav. Touto technikou teda možno zohľadniť rôzne okolnosti, ktoré ju ovplyvňujú.

V predchádzajúcich výskumoch sa šťastie meralo jedným základným opatrením, a to otázkou: Ste šťastní? Aby sme skutočne pochopili, aký šťastný je starší človek, rozhodli sme sa konať inak. Potrebovali sme podrobnejšie údaje a otázky zamerané na blaho starších ľudí, vysvetľuje profesor Stepto.

Na dosiahnutie svojho cieľa položili vedci z London College sériu otázok z mnohých oblastí života takmer 1 500 ľuďom vo veku od 50 do 70 rokov. Prieskum sa uskutočňoval v rokoch 2002 až 2012 a otázky spojené s rodinným stavom, sociálnym kruhom a profesionálnym rozvojom boli v priebehu prieskumu kladené každé tri mesiace.

Vedci zistili, že ľudia, ktorých dotazníky ukazovali, že sú šťastní, žijú asi o 35 percent dlhšie ako ostatní.

Šťastie
Šťastie

Je dobré vedieť, že udržanie pozitívneho pohľadu na život môže predĺžiť jeho životnosť. Sme spokojní s tými, ktoré sme preukázali. Mrzí nás iba to, že žijeme v spoločnosti, v ktorej sú starší ľudia dosť nešťastní. Ukazujú to tisíce dotazníkov, ktoré sme analyzovali. Dospelí neveria, že ich život bude v budúcnosti dobrý a budú mať veľmi nízku úroveň šťastia. Nerobíme pre to nič, aby sme to zmenili, hovorí profesor Stepto.

Odporúča: