Kolostrum - Podstata, Zloženie, Výhody A Príjem

Video: Kolostrum - Podstata, Zloženie, Výhody A Príjem

Video: Kolostrum - Podstata, Zloženie, Výhody A Príjem
Video: Прохождение: Ведьмак 3. Заказ: Лихо в колодце. 2024, Marec
Kolostrum - Podstata, Zloženie, Výhody A Príjem
Kolostrum - Podstata, Zloženie, Výhody A Príjem
Anonim

Mledzivo je prvé mlieko, ktoré sa vylučuje pred materským mliekom. Je to hustá, žltkastá a mierne lepkavá látka. Ťažko však vieme odhadnúť, koľko ich je výhody kolostra.

Môže to byť užitočné pre kojencov aj pre nás všetkých. Ľudské mledzivo a hovädzie mledzivo sú bohatým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Oba druhy majú takmer rovnaké chemické zloženie, pozrime sa, čo to je a čo môže byť pre nás užitočné. Kolostrum obsahuje imunoglobulíny (G, IgA a IgM), polypeptidy a glykoproteíny, loktoferín, cytokíny, bioaktívne oligosacharidy, vitamíny, tuky a minerály.

Imunoglobulíny majú široké spektrum účinku, chránia črevnú flóru pred mikrobiálnou inváziou a posilňujú imunitný systém. Protilátky v ňom obsiahnuté pomáhajú pri liečbe chronickej kolitídy, hnačiek a rôznych infekcií dýchacích ciest.

Lactofein je bielkovina, ktorá sa tiež aktívne podieľa na posilňovaní imunitného systému tým, že pomáha telu bojovať proti vírusom. Dvanásťtýždňová štúdia sa uskutočnila na Massachusettskom inštitúte pre výskum potravín na dvoch skupinách ľudí, pričom jedna skupina užívala pravidelné doplnky a druhá užívala mledzivo.

Na konci štúdie došlo k významnému zvýšeniu počtu protilátok u ľudí užívajúcich doplnok mledziva. V posledných rokoch si mledzivo získalo medzi športovcami nesmiernu obľubu. Ukázalo sa, že doplnky mledziva zlepšujú účinok cvičenia.

Užívanie doplnkov výživy s kolostrom
Užívanie doplnkov výživy s kolostrom

Doplnky mledziva sú dostupné vo forme práškov, kapsúl a gélu, existujú dokonca aj spreje na kolostrum, ktoré sa používajú na zmiernenie alergií rôzneho pôvodu. Nateraz nie sú dôkazy o vedľajších účinkoch jeho užívania, ale ľudia, ktorí neznášajú laktózu, z toho, žiaľ, nemôžu mať úžitok.

Napriek mnohým výhodám, ak ste sa rozhodli užívať doplnky výživy s kolostrom, je dobré poradiť sa s lekárom, pretože ten vás bude najlepšie viesť.

Odporúča: