Najlepšie Zdroje Draslíka

Obsah:

Video: Najlepšie Zdroje Draslíka

Video: Najlepšie Zdroje Draslíka
Video: Vitamín C a jeho história a účinky na zdravie | GymBeam | Fitness Academy 2024, Marec
Najlepšie Zdroje Draslíka
Najlepšie Zdroje Draslíka
Anonim

Draslík v kombinácii so sodíkom sa stará o vodnú rovnováhu tela. Ak je vo vašom tele nedostatok sodíka alebo draslíka, začnú najrýchlejšie trpieť nervy a svaly. Draslík je navyše nevyhnutný pre zdravie srdca, krvných ciev, pečene, obličiek, endokrinných žliaz a mozgových buniek.

Draselná soľ sa tiež podieľa na regulácii metabolizmu odstránením nadbytočných telesných tekutín a elimináciou opuchov. Stopový prvok uprednostňuje enzýmy zapojené do metabolizmu uhľohydrátov a zvyšuje váš svalový tonus.

Všetko je samozrejme užitočné s mierou. Môžete mať zdravotné problémy spojené s nedostatkom draslíka a nadmerným množstvom draslíka v tele.

Nedostatok vedie k ochoreniu srdca a krehkosti kostí a dlhodobý nedostatok môže viesť k neuralgii. Mnoho štúdií tiež ukazuje, že dlhá absencia draslíka vo vašom tele môže viesť k mŕtvici.

Obrovské množstvo draslík v tele by tiež nemalo byť dovolené. Môže to spôsobiť vredy, zástavu srdca alebo dokonca pocit slabosti končatín.

Ak cvičíte tvrdo alebo nepijete dostatok vody, môže to viesť k dehydratácii, a tým k strate draslíka. Ak konzumujete dostatok potravín, ktoré sú zdroje draslíka, môžete neutralizovať nadmerný príjem solí v potravinách.

Tu sú niektoré rizikové stavy, ktoré môžu viesť k nedostatku draslíka:

- Zneužívanie alkoholu;

- nadmerná kondícia;

- dehydratácia;

- anorexia a bulímia;

- Užívanie vysokých dávok antibiotík.

Existuje niekoľko základných potravín, ktoré vám pomôžu získať draslík bez nutnosti užívania doplnkov. Pozri nasledujúce riadky najlepšie zdroje draslíka:

Listová zelenina

Najlepšie zdroje draslíka
Najlepšie zdroje draslíka

Väčšinou špenát (100 g) vám dodá asi 600 mg draslíka a miska vareného špenátu - až 840 g.

Druhy fazule

100 g obyčajnej fazule sa rovná 560 mg alebo 1 000 mg draslíka, ak hovoríme o fazuľovom guláši alebo fazuľovej polievke.

Pečené zemiaky

Najlepšie zdroje draslíka
Najlepšie zdroje draslíka

Sú to zemiaky pečené spolu so šupkou. Sú medzi nimi najlepšie zdroje draslíka. Asi 540 mg draslíka obsahuje 100 g produktu a v stredne veľkých zemiakoch sa ich množstvo zvýši na 920 mg.

Pečená tekvica

Miska plná pečenej tekvice vás môže zasýtiť dostatkom draslíka na deň.

Sušené marhule

Najlepšie zdroje draslíka
Najlepšie zdroje draslíka

Aj marhule najlepšie zdroje draslíka medzi všetkým sušeným ovocím. Nemali by ste to s nimi však preháňať, pretože obsahujú obrovské množstvo cukru.

Banány

Stredne veľký banán obsahuje asi 420 mg draslíka, čo je na deň dosť. Toto premení banány na dobré zdroje draslíka.

Druhy rýb

A hlavne lososa. 100 g lososa obsahuje asi 630 mg draslíka. Okrem toho, že je mimoriadne chutný, dodá vám aj celkom dobré množstvo výživných látok.

Odporúča: